Dec 30, 2012

jiran sebelah

0 comments
arrr hari rasa malu sgt.. sgt... n super malu... oi orang sebelah dan kawan-kawan kenapa wat cam tue.. aish...

hmm hari budak-budak achi sebelah nie wat BBQ kat rumah diorang.. hmm maybe jamuan kelas.. hahaha.. 

tapi apapun aku xkisah.. even aku keseorangan dirumah tanpa makanan.. aishh nasib.. aku mengecilkan diri 

dalam rumah sambila layan movie mandarin 8tv.. sampai la member-member aku cal nk dtg rumah nk lepak..  

OMG OMG MACAM MANA KELUAR NIE??? ramai sgt sgt budak lelaki kat luar nie... rrrr malu.. tp 

apakan daya kena juga keluar buka kunci gate.. tebalkan muka zee! okay masa keluar tuh ada la suara suara 

yang menyakat aku.. ohhh... its okay zee abaikan suara tuh! (hye orang sebelah nanti kami bg ayam nie 

ambik tw..... hye awakk mai la join...) hmmmmm macam-macam kn cara nk wat aku malu... okay aku terus 

bawa member aku masuk dan terus tutup pintu! okay siap! jgn buka pintu sampai  BBQ diorang abis OK!

oohhh diorang ketuk rumah aku!ish.. berani diorng masuk kwasan aku! hai da xleh wat pe aku kena la 

buka.. coz suara perempuan.. mybe clasmate pmpn diorng.. aku pn ngn senyum buka pintu.... dan nmpk dua 

pmpn depn pintu pegang pinggan bg kat aku sambil kena tgk oleh ramai lelaki kt rumah sebelah OMG 

malunyeeeeeeeee...... blushing! benda yg wat aku pelik boleh plak diorng nyanyi lagu HAPPY BIRTHDAY 

kat aku??? helllooooo bday aku da lepas sbln lalu.. hari nie bday mak aku la bkn aku (HAPPY BIRTHDAY 

MAK!) ... haishhhh macam-macam student u nie kan.. anyway thanx for de BBQ chicken! appreciated 

sangaatt! :) 

Dec 26, 2012

ASAM PEDAS IKAN PARI MELAKA

0 comments


haishhh jenuh nak cari resepi asam pedas pari nih.. teringin nak try buat plak.. dlu masa mak 

masak kat umah tak plak belajar kan skunk kat umah sewa mcm2 tringin nak buat.. bila da 

xtw nk masak cm ne terpaksa la guna mr. google.. nk mintak kt mak malu oi.. hohoho

bila search jmpa la blog asam garam  nie... hmm tgk gambar asam pedas pari dia wooahhhh

 perghhhhh nampak sedap beb! tp aku xtry lg masak benda nih coz aku xtw nk cari bhan2

 dia kat seri iskandar nih.. so sape2 yg mcm aku gak nk try masak asam pedas nih boleh ikut

 resepi bawah nie.. aku copy paste from asam garam blog... :) 

kalau jadi gtw tw! :P

hmm nmpk sdap! :P


ASAM PEDAS IKAN PARI


Bahan ini dikisar:  



1 labu bawang besar 



5 biji bawang merah 

25 tangkai cili kering 

1 inci halia 

½ sd teh lada hitam 

1 inci kunyit hidup 

2 ulas bawang putih 

sedikit belacan



Bahan Yang Ditumis:



½ sd teh halba 


Bahan-bahan Lain:



5 keping ikan pari atau ikan parang atau 1 ekor ikan terubuk (dibersihkan) 

1/3 cawan minyak masak

1 mangkuk lada mesin/ cili boh

3 sd besar asam jawa campurkan dengan ¾ cawan air 

1.5 liter air 

5 biji bendi / terung 

1 sd besar garam 

4 tangkai daun kesum/daun limau purut/daun kari

sedikit gula


Cara-cara Penyediaannya:

    Panaskan periuk dan masukkan minyak. Tumis halba hingga kekuningan.



    Masukkan bahan kisar dan garam, tumis hingga naik bau.

    Masukkan lada mesin atau cili boh, kacau sehingga lada masak gunakkan api sederhana.

    Masukkan air asam jawa dan kacau sebentar hingga naik minyak. 

    Masukkan ikan dan sebatikan bersama daun kesum.

    Masukkan air, bendi dan bahan lain 

    Tutup dan biar renih pada api kecil hingga mula pekat . 

    Biarkan 5 minit baru diangkat dan hidangkan.




    *tolong ajari aku masak masakan nie... sangat2 nak belajar nih.... huhu

                  Dec 9, 2012

                  “Forever Love” by Wang Leehom (王力宏)

                  0 comments




                  ài nǐ bù shì yīn wéi nǐ de měi hé yǐng 
                  I love you, not only because of your beauty

                  wǒ yuè lái yuè ài nǐ měi gè yǎn shén chù dòng wǒ de xīn 
                  I love you more and more, every look in your eye touches my heart

                  yīn wéi nǐ ràng wǒ kàn jiàn forevercái le jiě zì jǐ ’
                  Because you’ve made me see forever, I now understand myself

                  wèi lái zhè xiē rì zǐ yào hǎo hǎo zhēn xī 
                  I really want to treasure these future days
                  ài wǒ yǒu xiē tòng kǔ yǒu xiē bù gōng píng 
                  Loving me, there will be some pain and some unfairness

                  rú guǒ zhēn de ài wǒ bù shì lǐ suǒ dāng rán de jué dìng 
                  If you really love me, it’s not a natural decision

                  gǎn dào nǐ de hū xī zài wǒ ěr biān xiàng wēi fēng shēn qíng 
                  I feel your breath next to my ear, like a deep, gentle breeze

                  wēn róu de ān fǔ ’wǒ de bù ān dìng 
                  You gently sooth my uneasiness
                  suǒ yǐ wǒ yào měi nián yán jīu nǐ de xiào róng Wo duō me zì rán 
                  So every day I want to study your smile, oh~ How natural it is
                  (*) Forever love forever love
                  Forever love, forever love

                  wǒ zhī xiǎng yòng wǒ zhè yī bèi zǐ qù ài nǐ 
                  I just want to spend this lifetime loving you

                  cóng jīn yǐ hòu ’nǐ huì shì suǒ yǒu xìng fú de lǐ yóu 
                  From now on, you hold the reason to my happiness

                  ài qíng shì chǎng zuì měi zuì yuǎn de lv xíng 
                  Love is the most beautiful and most distant journey

                  yán tú yù jīng ní nìng ǒu ěr zǔ ài wǒ men de qián jìn 
                  Along the way, there will be deep mud occasionally impeding our advance

                  gǎn dào nǐ de tǐ wēn zài wǒ huái lǐ xiàng yáng guāng hé xù 
                  I can feel your body heat in my chest like the warmth of sunshine

                  qiǎo miào de róng huà wǒ de bù ān dìng 
                  You cleverly melt my uneasiness

                  bù kě sī yì zhèng míng wǒ ài nǐ de lǐ yóu WO duō me zì rán 
                  It’s unbelievable, this proves my reason for loving you, oh~ how natural it is
                  (*)
                  nǐ gǎn dòng de yǎn jīng ’wǒ chén mò de shēng yīn 
                  Your moving eyes, my silent voice

                  fǎng fó jìu shì zuì hǎo de zhèng míng 
                  It seems to be the greatest evidence

                  jìu ràng wǒ zài shuō yī cì  I love you
                  So let me say it once more, I love you
                  zhí dào yǒng yuǎn
                  For eternity
                  (*)
                  Forever love, Forever love, Forever love

                  Dec 7, 2012

                  awek paling pembersih mengikut Negeri

                  4 comments


                  helooo.. hmm hari ni paling best.. coz no class for today!!! hahaha smua CANCEL.. so apa lagi

                   tidoooo sampai petang.. oops!! xbole2 coz belambak keja xsettle lagi.. ngan baju yg 

                  menimbun tak basuh lagi, ngan bilik bersepah lagi... okay zee bgn awal!!! siapkn semua bnda 

                  tuh dulu yea... sementara i tgk facebooking dulu.. nak cari cerita h0t-hot kat fb.. dalam dok 

                  tgk tuh ternampak la satu post oleh kwn fb nih... tentang awek paling pembersih ikut 

                  negeri... haha I pn usha la negeri i no bape... tgk no tujuh ... yeaaa PENANG... thats mean 

                  penang half kotor n half bersih la.. hahahha apa pun kita thu semua nie betol ke tak... tp kat 

                  bawah nie i copy statis kwn i tuh k.. so boleh tgk negeri masing2 k.. :P klu yg tercorot tuh 

                  approve kn yg awek2 korang tak macm tuh k... daaaaa..... MUAHX!


                  Teori baru ini Ranking awek awek paling pembersih mengikut Negeri dari 1 hingga 14.

                  1. Perak

                  2. Melaka


                  3. Selengor


                  4. Pahang

                  5. KL

                  6. NS

                  7. Penang

                  8. Perlis


                  9. Kedah


                  10. Sarawak


                  11. Tranung


                  12. Sabah


                  13. Kelantan


                  14. Johor


                  Amacam? Ini real punya tahu. Tak caya tgk rekod Kesihatan negeri masing masing...

                  p/s: ini cuma untuk jenaka yea.. saya tak berniat utk memburukkan mana2 negeri... sorry!

                  Nov 29, 2012

                  My birthday

                  0 comments



                  Today is my BIRTHDAY!!!

                  Wahhh Zee ko da 21 tahun da!!! da tua...

                  itu la ayat2 kwn aku semalam tepat pukul 12..

                  ini bkn tua tp makin matang.. aishhi... haha

                  tp tahun ni yg best bila kena prank ngn housemate2 aku yg sporting n pandai berlakon nie.. hehe diorng wt 

                  smpai aku pucat.. tp apapun korang de best la..



                  ini kek bday saya..  sponsored by them.. :)


                  my Housemate:
                  sab
                  syaz
                  aira
                  shalyn
                  kak ekin


                  Nov 18, 2012

                  Let's Pray for Gaza

                  4 comments

                  Bila terpikir balik kalau kita di Malaysia ni, budak budak seronok je main dan lari sana sini ngan kawan2 kan. TAPI kat GAZA, budak budak berlari ketakutan ngan kawan2 nak selamatkan diri masing2 dan ketakutan :'(

                  Jadi walaupun kita kat sini tidak mampu mengangkat senjata mcm diorang tapi kita mampu mengangkat tangan untuk berdoa untuk mereka kan! kan!

                  so Guys, let us spend a little of our time to pray for them..

                  Remember!

                   Muslims' greatest weapon is the 

                  DO'A :')

                  Ya Allah, save our brothers and sisters in Gaza.


                  PRAY FOR GAZA



                  Oct 29, 2012

                  "Cinta tak semestinya memiliki"

                  0 comments


                  Kadang-kadang kita sayang kan dia......Terlalu sayang....

                  Tapi kerana sebab-sebab tertentu kita terpaksa lepaskan dia....

                  Walaupun sakit, walaupun sedih, kita cuba untuk melupakannya..


                  Supaya diri kita tidak lagi sakit kernanya

                  Kerana sayang juga kita terpaksa lepaskannya...

                  Kerana masih ada yang lain yang sayangkan kita, lebih kita sayangkan dia

                  Kerna

                  "Cinta tak semestinya memiliki"



                  Oct 17, 2012

                  Melly Goeslow - Gantung

                  0 comments

                  ku harus menemui cintaku
                  mencari tahu hubungan kita
                  apa masih atau tlah berakhir
                  kau menggantungkan hubungan ini
                  kau diamkan aku tanpa sebab
                  maunya apa? ku harus bagaimana?
                  kasih…
                  (Chorus)
                  sampai kapan kau gantung cerita cintaku
                  memberi harapan
                  hingga mungkin ku tak sanggup lagi
                  dan meninggalkan dirimu
                  detik-detik waktu pun terbuang
                  teganya kau menggantung cintaku
                  bicaralah biar semua pasti
                  kau menggantungkan hubungan ini
                  kau diamkan aku tanpa sebab
                  maunya apa? ku harus bagaimana?
                  kasih…
                  (Chorus)
                  gantungnya hubungan cintaku
                  membuatku sakit
                  hingga mungkin ku tak sanggup lagi
                  dan meninggalkan dirimu


                  *lagu untuk hari nie.. *

                  Oct 11, 2012

                  CINTA PLATONIK

                  6 comments

                  salam semua...

                  hari nie aku rasa rajin sikit sampai wat research about "CINTA PLATONIK".. jangan salah paham yea ini bukan percintaan plankton dlm spongebob squarepants.. hehehe tapi dari kefahaman aku cinta plantonik nie ada kena mengena dengan hubungan antara kawan baik but for sure la between girl and boy yea.. klu sesama jantina tuh da maksud lain ea.. hahaha..









                  Menurut Encik Wiki:

                  -----> Cinta Platonik adalah sebuah istilah yang dipakai untuk menyebut sebuah perkaitan kasih sayang, tetapi unsur-unsur rasa tarikan secara seksual tidak wujud.

                  OR

                  Ayat lebih faham:

                  Cinta Platonik ialah satu istilah yang diguna pakai bagi menjelaskan satu perhubungan intim (lebih dari sekadar kawan) antara sepasang lelaki dan wanita tanpa berlandaskan sebarang tarikan seksual mahupun fizikal semata mata . 


                  Filem HACKS
                  *menceritakan ttg CINTA PLATONIK

                  So pernah tak korang dalam situasi ni?? apabila korang rapat sangat dgn kawan korang yg berlawanan jantina ngan korang dan sanggup berkongsi apa saja.. tak kisah la kongsi masalah, kongsi barang ataupun kongsi semua cerita tanpa rasa malu or apa kat kawan korang nih??? pernah tak??? if rasa tak pernah alaminya, mesti korang pernah tgk kawan korang mcm nie kan.. yg macam couple yg lain tapi mereka mengaku yg diorang just kawan shj.. sampai korang rasa nk 'belasah ja orang2 nih.. coz tak nak ngaku.. kan??? hahaha

                  Persoalannya... Wujud ka "CINTA PLATONIK" yg orang sering perkatakan nie?? 

                  Hmm dari apa yg aku search or tanya orang or tgk movie.. hihik semua kata cinta platonik nie tak pernah akan terjadi kerana mesti akan wujud perasaan sayang dan suka kepada "kawan" atau pasangan cinta platonik mereka.. of course la kan.. tak kan la pergi kemana je sama2.. share prob or story sama2.. sampai takde waktu untuk orang lain.. mesti la akan wujud perasaan "suka" tuh kan?


                  Kebiasaannya... mereka yg terlibat dengan "CINTA PLATONIK" nih selalu akan ada perasaan tak puas hati or cemburu apabila pasangan cinta platonik mereka nie rapat dengan orang lain.. lg2 bila salah seorang berjumpa dengan kekasih hati yg mereka tunggu2 selama nie smpai abaikan perasaan pasangan cinta platonik mereka.. betul tak??? hmmmmmm



                  Antara punca utama cinta platonik ni dirahsiakan :
                  • masing masing ego and berkeras taknak meluahkan perasaan sesama sendiri .
                  • tak yakin hubungan yang dibina mampu dibawa ke peringkat seterusnya .
                  • belum bersedia dan masih berusaha mengenal hati budi masing masing .
                  • takut dan risau sekiranya ikatan persahabatan akan longgar / kekok sekiranya membuat sebarang pengakuan .
                  • perasaan cinta memang tak wujud
                  ingat tak lagi cerita nie?? mesti ingat kan?

                  *apa yg aku tulis nie just apa yg aku dengar n baca.. sikit pun xde kena mengena dengan sapa2 pun sama ada hidup or tak k :)



                  Oct 7, 2012

                  HOSPITAL BEYOND BOUNDARIES

                  0 comments



                  Hospitals Beyond Boundaries (HBB) is a Non-Governmental Organization (NGO). This HBB are made up of young undergraduate students from different fields with the same passion to make the world a better place. They make community development through health care an important agenda. Because they believe that curing diseases also helps alleviate poverty.  By helping to build a hospital, they hope not only to improve the health status of the people, but also the standards of living in general. 
                  their mission is  to help build hospitals in impoverished places and develop the surrounding community through sustainable health care services and community development efforts.

                  HBB Model:
                  • Creating a health care system that caters to the needs of the community
                  • Empowering the community 
                  • Stimulating the local economy 




                  Please support them by helping them to achieve their dream of helping people in need. If you would like to donate or would like to know more about HBB please go to:


                  Executive Director
                  Lutfi Fadil Lokman

                  Executive Committee

                  Official Website
                  Hospitals Beyond Boundaries (HBB)
                  9119, Jalan Kerdas 1, Batu 6,
                  Gombak, 53100, Kuala Lumpur


                  *TolongPromote:P*
                  MALAYSIA

                  Sep 26, 2012

                  solve ur problem by yourself

                  0 comments
                  Hello dear..

                  Cari solusi tanpa meletakkan orang lain sebagai orang yang boleh selesaikan masalah kita..



                  Hari aku nk cakap pasal problem and how to solve it.. macam-macam cara orang cari jalan
                  untuk solve kn prob diorang.. ada setengah orang nie ambik masa yg lama sampai tak lalu
                  nak makan or mandi tak basah pun ada just sebab nak cari jalan punya pasal tapi ada pula
                  setengah orang nie yang berfikiran cetek or suka sangat cari jalan pintas tanpa menyusahkan diorang sebab orang2 macam nie fikir diri diorang sentiasa akan dibantu oleh orang lain.. tak kisah sape yg akan bantu maybe family diorang, kawan or buah hati kesayangan diorang yang sanggup serahkan apa sahaja untuk mereka???



                  Tapi macam mana pun kita semua sebagai manusia biasa dan tak ada yg sempurna.. kalau kita asyik menggunakan jalan pintas je coz nanti Nampak sangat kita tak akan ke mana dalam bidang yg kita ceburi.. bila asyik mengharapkan orang lain.. mula la orang menyampah kat kita..



                  Okay Nampak sangat aku da mengarut… kan?? Hahaaha bukan apa aku Cuma menyampah dengan orang yg bermegah n bangga diri nak tunjukan yg diorang boleh selesai prob tuh coz ada orang lain yg boleh selesaikan diorang.. contoh maybe bf or gf yg boleh solvekan prob diorang tp tak terfikir kah mereka ini??? Bf/gf or buah hati tak semestinya akan kekal ngan kita ataupun sentiasa mebuka tangan untuk membantu kita.. betul tak?




                  So tolongla cari jalan penyelesaian tuh elok2.. kalau tak piker dari sekarang Nampak sangat masa depan korang akan gelap suatu ari nt..




                  *sekadar ingin berkongsi*

                  Aug 19, 2012

                  SELAMAT HARI RAYA

                  0 comments
                  salam lebaran semua :)



                  berakhirla sudah bulan ramadhan kita untuk tahun nie.. sedih la plak.. mesti akan teringat rutin harian masa puasa mcm sahur, solat terawih n mcm2 lg.. n harap tahun depan kita jumpa lg bulan yg penuh mulia nih.. apa-apa pun esok tetap raya :)

                   kali nih maybe raya aku lain sikit.. maybe xmcm tahun2 lepas yg aku celebrate raya ngn teman aku.. tapi tahun nie dye hilang ntah ke mana.. even mcm tuh pun insyallah aku happy coz tahun ini adalah tahun pertama aku beraya dengan satu2nya adik aku yg kali nie pulang beraya ngn kami sekeluarga.. *kalau nk tahu adik aku nih dari kecil tinggal ngn mak cik aku* dan tahun ini gak kami da brtambah seorang lagi seorang menantu sulung dirumah kami, abg Nasrul :)


                  tahun nie plan kami pg g solat aidilfitri kat masjid terapung tanjung bungah dan akan beraya dengan adik-beradik srta saudara mara yg ada kat area umah.. sebelah petang plak insyallah kami akan pulang umah atok n nenek aku kat seberang jaya.. :)

                  tak sabar rasa nk beraya tahun nie.. dan kalau tak de apa2 halangan insyallah tahun ni tahun last aku celebrate as a university student :) so tahun depan if keje boleh bg duit raya.. ahaha apapun aku or saya NOR ZAIDATUL NABILA BT ZAIT a.k.a zai,zhai,eila or zee nak mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN kepada semua yg mengenali saya as kawan or sapa2 saya ingin memohon maaf jika saya ada wat silap ngn korang atau ada yg terasa dgn prcakapan saya sebelum ini.. bg yg da lama brgado ngn saya or brmasam muka saya ingat mohon maaf jika saya sebagai punca kita trputus silatirahim.. saya menghulur tangan saya dgn hati yg terbuka untuk berbaik ngn anda semua :)
                  raikan la hari raya ini sebaik yg mungkin kerna ini la hari kemenangan kita :)



                  n tak lupa gak yg sambut birthday pada hari nie.. HAPPY BIRTHDAY .. hope hidup anda diberkati selalu dan makin sihat :p





                  Aug 14, 2012

                  a song to sing.. lalalalala

                  0 comments


                  I WON'T GIVE UP


                  When I look into your eyes
                  It's like watching the night sky
                  Or a beautiful sunrise
                  There's so much they hold
                  And just like them old stars
                  I see that you've come so far
                  To be right where you are
                  How old is your soul?

                  I won't give up on us
                  Even if the skies get rough
                  I'm giving you all my love
                  I'm still looking up

                  And when you're needing your space
                  To do some navigating
                  I'll be here patiently waiting
                  To see what you find

                  Cause even the stars they burn
                  Some even fall to the earth
                  We've got a lot to learn
                  God knows we're worth it
                  No, I won't give up

                  I don't wanna be someone who walks away so easily
                  I'm here to stay and make the difference that I can make
                  Our differences they do a lot to teach us how to use
                  The tools and gifts we got yeah, we got a lot at stake
                  And in the end, you're still my friend at least we did intend
                  For us to work we didn't break, we didn't burn
                  We had to learn how to bend without the world caving in
                  I had to learn what I've got, and what I'm not
                  And who I am

                  I won't give up on us
                  Even if the skies get rough
                  I'm giving you all my love
                  I'm still looking up
                  Still looking up.

                  I won't give up on us (no I'm not giving up)
                  God knows I'm tough enough (I am tough, I am loved)
                  We've got a lot to learn (we're alive, we are loved)
                  God knows we're worth it (and we're worth it)

                  I won't give up on us
                  Even if the skies get rough
                  I'm giving you all my love
                  I'm still looking up

                  *JASON MRAZ*

                  Aug 11, 2012

                  a GREAT GIRL

                  0 comments


                  If we have a GREAT heart, 
                  We will have a GREAT luv.. 
                  If we have a GREAT luv, 
                  We will have a GREAT girl.. 
                  If we have a GREAT girl, 
                  We will have a GREAT family.. 
                  If we have a GREAT family, 
                  We will have a GREAT life.. 
                  To me.. 
                  Life is nothing without my GREAT GIRL.
                  Because.. 
                  She is the GREATEST GIRL that I never met after.. 
                  My Mother... 

                  *created by: A.A *


                  Aug 9, 2012

                  dugaan di bulan puasa ;(

                  0 comments



                  adoi disebabkan barang nak wat kuih raya xcukup baru ja nak g beli da accident.. kecut peruut tol.. xpernah aku kena cm nih..






                  FOR EVERYONE THAT I USED TO KNOW

                  0 comments


                  HAPPY BIRTHDAY TO YOU...





                  HOPE YOU ENJOY WIF UR LIFE :)

                   

                  Zee Nabyla Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template